Glavni

Radikulitis

Suvremena metoda laserskog liječenja kila kralježnice: recenzije

Trenutno je isparavanje punkcija laserom, drugim riječima, lasersko liječenje kile kralježnice, jedna od inovativnih, vrlo učinkovitih metoda terapije. Princip metode je da se igla s posebnim kanalom unutar umetne u intervertebralni disk. Kroz kanal se izvodi optičko vlakno, koje prenosi laserske zrake, oni izravno utječu na disk, isparavajući ga. Ova akcija smanjuje masu i smanjuje pritisak unutar diskova. Lasersko liječenje kile kralježnice dostojna je alternativa operaciji liječenja kile.

Liječenje kile kralježnice laserskim kritikama pozitivno je, kako od strane pacijenata, tako i od samih liječnika, budući da je metoda revolucionarna i ima niz prednosti u odnosu na ostale.

Postupak je bezbolan, budući da prodorna igra ima najtanji promjer, u nju je ugrađena mikroskopska kamera s endoskopom koja prikazuje sliku na monitoru. Vlakno mikrolasera uvodi se u kralježnični kanal kroz cijev s iglom. Energetski utjecaj lasera je od 800 do 1400 Joulesa, ta je energija dovoljna za isparavanje - isparavanje dijelova diska, kao rezultat toga, kila se smanjuje. Krajnji cilj laserske terapije je smanjiti kompresiju živčanih formacija. Liječenje kile kralježnice laserskim pregledima pacijenata dobilo je pozitivne kritike zbog jednog jedinstvenog svojstva laserskog izlaganja - povećanja praga osjetljivosti na bol, jer receptori za bol intervertebralnog diska odumiru nakon takve terapije. Također, hrskavična tkiva se modificiraju pod utjecajem energije - mikropukotine i erozije intervertebralnih diskova zarastaju, zatvaraju se i stječu integralnu strukturu. Suvremeni tretmani kila kralježnice uključuju toplinsku obradu laserom, ali to treba saznati kada je primjenjiv.

Indikacije za lasersku terapiju:

  • Stabilnost i nedostatak učinka nakon konzervativnih metoda liječenja: akupunktura, liječenje lijekovima, fizioterapija, ručni lijekovi, injekcije. Provođenje laserske dekompresije radi uklanjanja posljedica neuspješnog zahvata;
  • Herniated diskovi;
  • Radikulitis;
  • Izbočenje diska;
  • Kronični bolovi u kuku i donjem dijelu leđa;
  • Puknuće vlaknastog prstena.

Koje su prednosti laserskog liječenja kile?

  • Bezbolno izlaganje, uz upotrebu lokalne anestezije;
  • Nehirurška metoda liječenja kile kralježnice;
  • Sigurnost, bez rizika;
  • Provođenje postupka ambulantno;
  • Riješenje sindroma boli;
  • Brza rehabilitacija nakon liječenja.

Do danas je metoda laserske terapije nazvana "modernom", budući da koristi inovativnu tehnologiju. Liječenje kile kralježnice laserom, cijena s tim u vezi, također je veća u usporedbi s konzervativnim vrstama terapije, neusporedivo veća u odnosu na alternativno liječenje i rehabilitaciju uz pomoć gimnastike. No, uz pozitivne kritike, postoje i mnogi skeptični pogledi na ovu metodu liječenja. Mišljenje se temelji na činjenici da se nakon liječenja intervertebralnog diska nakon zagrijavanja pojavljuje edem tkiva. Edem se javlja na mikro-ranama, odnosno nastaju hiperhidratacija diska i njegovo oticanje. Zahvaljujući tome i samo ovome stvara se osjećaj intenzivno zacjeljujućeg intervertebralnog diska. Prema skepticima, nakon nekog vremena natečenost popušta, a mrtve stanice ostaju. Stoga su uz ovu terapiju recidivi česti, prema grubim procjenama, nakon šest mjeseci postaje neophodno obraditi žive stanice laserskim zagrijavanjem, što dovodi do ponovljenih edema i zamišljenog oporavka. Nakon niza takvih manipulacija, recidivi se više ne javljaju, jer je disk potpuno uništen. Zapravo, tkiva diska nepovratno odumiru, nakon čega se tijela kralješaka stapaju, to neizbježno dovodi do biomehaničkih poremećaja kralježnice. Nakon takvih postupaka, opća degeneracija kralježnice u ostalim njezinim segmentima samo se ubrzava. Nove metode liječenja kile kralježnice prolaze dugačak put odobravanja, stoga će se tijekom medicinske prakse postupak usavršiti i uroditi plodom.

Liječenje kile kralježnice

Najnoviji tretmani kila kralježnice zahtijevaju test vremena i prakse. Stoga, uz inovativne metode, postoje konzervativni, tradicionalniji i narodniji lijekovi za uklanjanje bolesti leđa. Glavne konzervativne metode rješavanja kila uključuju:

  • Ručna terapija;
  • Masaža;
  • Liječenje lijekovima;
  • Hirudoterapija - liječenje pijavicama;
  • Refleksna masaža i akupunktura;
  • Terapijska gimnastika i vježbe terapije vježbanjem.
Ručna terapija i masaža

Konzervativne metode liječenja kile kralježnice ne uključuju kiruršku intervenciju, što je tipično za radikalne oblike terapije koji uključuju operaciju.

Nehirurška metoda liječenja kila kralježnice pretpostavlja složenost, odnosno preporučuje se kombinirati terapiju vježbanjem ili terapijske vježbe s liječenjem lijekovima.

Ili upotrijebite hirudoterapiju s masažama. Ove metode terapije imaju brojne razlike među sobom, ali proizvode opći učinak olakšanja u sljedećim trenucima:

  • Poboljšanje cirkulacije krvi, oksigenacija tkiva, ubrzanje protoka krvi;
  • Uklanjanje natečenosti u tkivima uz disk;
  • Jačanje steznika mišića;
  • Povećanje mišićnog tonusa, ukupna izdržljivost mišića;
  • Ublažavanje napetosti i istovar u leđima.

Uz radikalne i konzervativne, kao i inovativne metode utjecaja na herniju, postoje i netradicionalne metode liječenja kile kralježnice. Liječenje se temelji na upotrebi različitih losiona iz biljnih infuzija, zamotavanju gline zahvaćenih područja, trljanju i masažama ljekovitim pripravcima. Alternativne metode liječenja kile kralježnice mogu se koristiti u kombinaciji s ortodoksnim liječenjem i strogo pod nadzorom liječnika. Budući da to uglavnom uključuje bilje poput češnjaka, koji se umijesi u kašu i primijeni lokalno na zahvaćeno područje. Konjska mast, također popularan narodni lijek, intenzivno se utrljava i vjeruje se da ubrzava cirkulaciju krvi i njeguje zglobove zacjeljujući mikropukotine. Prema narodnim receptima, za smanjenje boli možete koristiti ulje jele koje se prodaje u ljekarni. Od nje se priprema mast s dodatkom meda, mumije koja daje život, nanosi losion na bolno mjesto i ostavlja se 5 minuta. Mnogo je pristalica takve terapije, jer je ekonomična, pristupačna, sigurna - ne nosi rizike, poput operacije. Međutim, liječnici se ne zamaraju inzistiranjem na tome da netradicionalno liječenje treba biti samo istodobno, pomoćno glavnoj vrsti terapije..

Jedno je očito da osobe koje pate od bolesti leđa i kralježnice imaju pune šanse za ozdravljenje, budući da postoji dovoljno metoda liječenja, možete odabrati pojedinačno za genezu bolesti ili možete stvoriti čitav složeni program intenzivne rehabilitacije od te bolesti..

Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj?

Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj?
30. lipnja 2013. u 07:51 od Branches
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

Mama ima intervertebralnu kilu. Institut vertebrologa u Kijevu ima metodu liječenja - laser.
Google je nekako škrt s kritikama stvarnih ljudi o ovoj metodi liječenja. Pronašao sam članak u kojem kritiziram ovu metodu liječenja, jer navodno s vremenom jednostavno ubija hrskavicu i dovodi do spajanja kralješaka.
Može li netko podijeliti stvarna iskustva? Posebno me zanima što se događa s vremenom (nakon 2-5-10 godina).

Re: Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj? [Odg: Mikeee]
1. srpnja 2013. u 12:53 sati Podružnice
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

Prema svom iskustvu, liječio sam se u klinici Pilyuiko, gdje je složena terapija, uklj. laser.
Mogu to reći na prvom mjestu - posebno. gimnastika i masaža za ublažavanje napetosti. Gimnastiku treba raditi svakodnevno, ništa komplicirano. Kao rezultat toga, kile su mi se prepolovile (prije liječenja šepao sam, bilo je jakih bolova, sad se uopće ne sjećam, bez problema dižem 60 kg). Napravio sam magnetsku rezonancu prije i poslije, nakon nekog vremena, u isto vrijeme, na operaciju su poslana 4 liječnika u jedan glas bez mogućnosti.

Re: Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj? [Odg: Mikeee]
1. srpnja 2013. u 13:09 Podružnice
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

Prije 5 godina liječio je u centru hetrobronneurologije u oktobarskoj bolnici.. 8 masažnih seansi, do danas nema problema.. Sad, koliko znam, preselili su se negdje u Darnitsu.

Re: Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj? [Odg: Pozharsky]
1. srpnja 2013. u 13:11 Podružnice
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

Pozharsky 01.07.2013 12:53 piše:
Prema svom iskustvu, liječio sam se u klinici Pilyuiko, gdje je složena terapija, uklj. laser.
Mogu to reći na prvom mjestu - posebno. gimnastika i masaža za ublažavanje napetosti. Gimnastiku treba raditi svakodnevno, ništa komplicirano. Kao rezultat toga, kile su mi se prepolovile (prije liječenja šepao sam, bilo je jakih bolova, sad se uopće ne sjećam, bez problema dižem 60 kg). Napravio sam magnetsku rezonancu prije i poslije, nakon nekog vremena, istodobno, na operaciju su poslana 4 liječnika u jedan glas bez mogućnosti.

Dakle, imali ste samo masažu ili laser?

Re: Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj? [Odg.: Požarski]
2. srpnja 2013. u 14:49 od Branches
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

Prema recenzijama, sve ovo Pilyuiko je pohvaljeno. Ali muči me nekoliko trenutaka - upotreba karopaina - ekstrakti iz papaje (ako vas zanima, guglajte, razvod je i dalje isti), trošak je vrlo velik za fizioterapiju s terapijom vježbanjem (od 4.000 do 15.000 UAH za 10 dana liječenja). U stvari, možete otići u polikliniku s magnetima, ozonima, laserima, forezom, otići dobrom instruktoru vježbanja vježbanja, kao i iglama i pijavicama, a trošiti 2-3 puta manje novca kod kuće. Pa što je fenomen ovog Pilyuika? Radije bih otišao u dobar sanatorij.

Re: Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj? [Odg: Mikeee]
2. srpnja 2013. u 14:58 Podružnice
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

Dakle, tamo imaju laser ne kao operaciju kile, već kao fizioterapiju, tj. ne radikalno.

Re: Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj? [Odg: SVN]
2. srpnja 2013. u 15:10 Podružnice
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

SVN 02.07.2013 14:58 piše:
Dakle, tamo imaju laser ne kao operaciju kile, već kao fizioterapiju, tj. ne radikalno.

Zanima me laser kao metoda kirurgije.

Re: Netko je liječio herniju diska laserom? Utjecaj? [Odg: Mikeee]
2. srpnja 2013. u 16:17 Podružnice
UrediOdgovoritiCitat Obrazac za brzi odgovor

Pozharsky 01.07.2013 12:53 piše:
Prema svom iskustvu, liječio sam se u klinici Pilyuiko, gdje je složena terapija, uklj. laser.
Mogu to reći na prvom mjestu - posebno. gimnastika i masaža za ublažavanje napetosti. Gimnastiku treba raditi svakodnevno, ništa komplicirano. Kao rezultat toga, kile su mi se prepolovile (prije liječenja šepao sam, bilo je jakih bolova, sad se uopće ne sjećam, bez problema dižem 60 kg). Napravio sam magnetsku rezonancu prije i poslije, nakon nekog vremena, u isto vrijeme, na operaciju su poslana 4 liječnika u jedan glas bez mogućnosti.

Dakle, imali ste samo masažu ili laser?

Sve su napravili, bez operacije, laser je bio tu na liječenju. Tko skupo govori, ne znam, za operaciju na Institutu za neurokirurgiju zatražili su + - isto (titanski implantati umjesto oštećenih diskova, pričvršćivanje pločama susjednih kralješaka, čiji će diskovi biti uklonjeni, djelomična nepokretnost kralježnice). Tretman mi je pomogao, ali, unatoč tome, savjetujem vam da započnete s vježbom i pazite nakon mjesec dana, ako bol nije naravno paklena.
I sve se vrste ketanova bore protiv posljedica, a ne uzroka.

Lasersko uklanjanje intervertebralne kile

smeđih očiju

Newbie

Zdravo! Čitam, čitam različite kritike, pa dođe panika, pa se smirim. Činjenica je da od siječnja bolujem od kile kralježnice. Nekako se sagnula da zakopča čizme, uhvatila se za donji dio leđa. Bila sam bolesna nekoliko dana, ubrizgala sam Voltaren, jer sam mislila da je to napad išijasa. Tjedan dana kasnije, bolovi u leđima su se smirili, ALI pojavili su se novi bolovi. Koji je dao desnoj nozi.

A onda, nakon MRI pretraga, otkrio sam da imam kilu, između 4. i 5. kralješka. Pokušao sam puno. Akupunktura - ništa nije pomoglo. Tada su mi savjetovali da odem do centra Bubnovskog i ja sam otišao. Tamo sam prošao dva tečaja, smršavio, poprimio oblik, ali bol nije nestala. Štoviše, nakon nekog vremena napravio sam novo snimanje magnetnom rezonancom koje je pokazalo da se kila povećala.

U kolovozu je stigla u Moskvu, na pregled u Institut Burdenko, propisala tečaj karipazima i terapiju vježbanjem. Do sada je prošao samo prvi tečaj. Bolovi su isti. Bio sam umoran od boli, šepanja, bio sam iskrivljen. moralno umoran. Jer od siječnja nema nijednog dana da me nije boljelo. Stoga se ponekad pitate što se može učiniti s operacijom?! Iako je zastrašujuće, jer o tradicionalnoj metodi kažu da se 90% pacijenata ponovno vraća s istim sindromima. Da operacija ne liječi kralježnicu, već samo uklanja problem, odnosno kilu. Koji se nakon nekog vremena ponovno pojavi, na gotovo istom mjestu. Ponovo se uklanja. Što može oštetiti živac. Općenito, koliko ljudi ima toliko mišljenja.

Čitala sam o laserskom uklanjanju o kojem oni razgovaraju. da gotovo odmah nakon operacije bol nestaje, jer se oslobađa korijen živaca. Ali to sam čuo s dimenzijama preko 6 mm. ne obvezujte se raditi ovu operaciju. Je li tako?! Tko bi predložio što učiniti. Bolovi su nestali. Inače, imam samo 25. Pitam se koliko ljudi u mojim godinama pati od ove ranice.

Svi koji su radili lasersku operaciju dijele vaše iskustvo

Idite na stranicu Prethodni 1, 2, 3, 4 sljedeći
Korisnici koji pregledavaju temu: 0 registriranih, 0 skrivenih i 0 gostiju
NeSljedeća tema
Prethodna tema

Index foruma Spinet.ru »Forumi» Osteohondroza »Kirurško liječenje (operacija)» Svi koji su radili lasersku operaciju dijele vaše iskustvo
AutorPoruka
borison

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 109

Intradiskalna elektrotermalna terapija
Lumbalna diskoskopska discektomija
Lumbalna radiofrekventna neurotomija
Perkutana nukleoplastika diska
Perkutana laserska diskoplastika

Čitao sam članke o lijenim operacijama, želio bih čuti mišljenje liječnika s foruma koji su izravno upoznati s predmetom rasprave.
zahvaliti



mdphd



Dob: 40
Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 1766
Mjesto radnje: Peter

Pa, dobro mi je poznata tema, prirodno u mnogočemu - književna. U Rusiji uopće nema osobe. Tko bi imao osobno iskustvo SVEGA ovoga. I tako - sve su metode učinkovite, ako prema indikacijama ne postoji bolja.


borison

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 109

Bila sam jučer kod stručnjaka za kralježnicu, PRIJAVLJILA sam da me bole leđa, da injekcije i fizikalna terapija ne pomažu. Njegov odgovor na moj zahtjev za operaciju "razgovarajte s drugim stručnjacima na leđima." Pogledao je moj grad i rekao da postoji mala proteza i da može sama nestati. Na MTP-u (MRI) nisam mu ga poslao i vidim sve po gradu.

Bol pogađa nogu. Ponekad prilikom hodanja, ponekad prilikom promjene sjedećeg ili ležećeg položaja. Pitanje je može li proteza toliko boljeti?
Na mojoj slici (razumijem da nema kvalitete) sve je stvarno tako loše?



mdphd



Dob: 40
Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 1766
Mjesto radnje: Peter

Pozdrav doktore!
Nabavite MRI - bez njega ne može biti ozbiljnog razgovora.


serega

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 29

dobar dan.
Prije 3 tjedna operiran sam laserom
(isparavanje diska C5 - C6).
Razlog operacije je kila u naznačenom presjeku 3 mm.
Četvrti dan nakon operacije sve je nestalo poput ruke,
onda se opet pogoršalo, ali dobro je što su se počele pojavljivati
dana kada se osjećam pristojno. Kažu da trebaš pogledati
što će se dogoditi za 2 - 3 mjeseca, a zatim izvucite zaključke o uspjehu
ili neuspjeh operacije. Nadam se da će biti bolje.
Što se tiče rehabilitacije, ova se operacija ne smatra traumatičnom.
Nakon nje doista sam se onesvijestio 3 sata zbog pada pritiska,
ali inače nema ništa loše.


mdphd



Dob: 40
Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 1766
Mjesto radnje: Peter

Citat:

Četvrti dan nakon operacije sve je nestalo poput ruke,
onda se opet pogoršalo, ali dobro je što su se počele pojavljivati
dana kada se osjećam pristojno.

Super je kad takvi pacijenti naiđu.


serega

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 29

Prerano mi je za radost.
Svi simptomi su se vratili.
Čak je postala i sramota.
Ali ipak se nadam da će biti bolje, vrijeme još nije prošlo


mdphd



Dob: 40
Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 1766
Mjesto radnje: Peter

Mislim - ono što je bilo, ostalo je, ali on je i dalje sretan.


kozlov

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 5
Mjesto: Moskva

Citat:

Intradiskalna elektrotermalna terapija
Lumbalna diskoskopska discektomija
Lumbalna radiofrekventna neurotomija
Perkutana nukleoplastika diska
Perkutana laserska diskoplastika

Predivni crtići, nema što reći. Tek sada operacija na slikama uopće nije kao u životu. Neke su tehnike prikazane samo u slučajevima kada će učinak konzervativnog liječenja i ručne terapije biti jednak. Laser u kralježnici? Nema tipova. Ne vjerujem u obnavljanje diska laserom, jer zračenje uzrokuje uništavanje i stvaranje ožiljnog tkiva, stoga mala izbočina može nestati, ali funkcija diska neće biti obnovljena. Ali u rukama sam držao kirurški laser kad se u blizini mjesta na kojem sam radio raspravljalo o temi minimalno invazivne kirurgije. Završivši eksperimentalni dio posla, napustio sam disertaciju i nisam se usudio javno. Za mene je optimalna tehnika interlaminarna mikrodiscektomija. Sve je vidljivo, razumljivo. Rizik od ozljede korijena minimalan je. I to je glavno, jer zbog toga postoji sve ono što neurolozi i veliki rehabilitacijski terapeuti koriste za zastrašivanje pacijenata. Također, dobra vizualna kontrola omogućuje vam pronalazak svih dijelova diska, subglotičnih fragmenata i izvođenje dobre kiretaže šupljine jezgre diska, što kasnije isključuje "recidiv" kila.


mdphd



Dob: 40
Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 1766
Mjesto radnje: Peter

Općenito, misao je točna. Druga stvar je da problem nije samo u herniji..


ksiv59

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 9

Također želim podijeliti svoje probleme. 19. travnja podvrgnut sam operaciji uklanjanja kile L4-L5. Napravljeno s dekompresorom. Na sljedećem dana kad me liječnik podigao iz kreveta. Napravljeno u Blagoveshchensku. Isprva je prvi dan bio u redu. Tada su počeli bolovi. Liječnik je rekao da je natečen. Prepisala sam IV, ne znam koje. Tjedan dana kasnije otpušteni su. Rekli su da možete hodati i nakon još tjedan dana sjesti i hodati samo u stezniku.Živim 200 km od Blagoveshchenska. Sada malo hodam, ali bolovi su se pojačali.Nakon 20-30 minuta moram leći na noge.
Neuropatolog u lokalnoj klinici još nije ništa propisao.
Pitanje za prescores: jesu li bolovi pojačani? Hoće li s vremenom nestati? Trebam li fizioterapiju? koju terapiju vježbanja učiniti, je li moguće otići u parnu kupelj ili tko će drugi što savjetovati?
Može li itko podijeliti svoje iskustvo? Imam 47 godina.
I operacija je prošla bez problema, više sam se bojala.


mdphd



Dob: 40
Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 1766
Mjesto radnje: Peter

A prije operacije, ono što je brinulo?


ksiv59

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 9

10 godina, stalni bolovi, napadi. Posljednje 3 godine bolovi nisu prestajali i terapija nije pomagala. Anestezirat će se, ne boli 2-3 sata i opet ista stvar. Jučer su se rojili jaki bolovi. Vjerojatno je počeo rano sjesti, iako je kirurg rekao da će to biti moguće za tjedan dana.Sada pokušavam ležati više.


mdphd



Dob: 40
Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 1766
Mjesto radnje: Peter

Pa, to je, kao i prije operacije, kao i sada - u principu, nema razlike?


ksiv59

Dodan je Foto set 12. svibnja 2008
Postova: 9

Ne baš. ostali bolovi. Kao da one bolove koji nisu bili, boli drugačije



Svi koji su radili lasersku operaciju dijele vaše iskustvo

Vrijedi li raditi operaciju uklanjanja hernije diska

Hoćete li izvršiti operaciju ili ne, na vama je da odlučite na temelju preporuka liječnika i vlastitih osjećaja..

Taj sam izbor morao napraviti 2008. godine. Iako više nije bilo izbora: 4 mjeseca na tabletama protiv bolova i u krevetu, rijetkim i bliskim pokretima na štakama. Cijelo to vrijeme različiti su mi liječnici propisivali različite tečajeve konzervativnog liječenja, a samo je zadnji neurolog izrazio mišljenje da imam samo jedan izlaz da se riješim problema, to je bila operacija. To je ubrzo potvrdio neurokirurg u 13. bolnici, gdje sam podvrgnut operaciji uklanjanja dvije od pet kila. Dakle, ukratko.

Sve je prošlo u redu! Na čemu ne prestajem zahvaljivati ​​dr. Istrelov A.K. i cijeli operativni tim!
Inače, puno me zamjerio da sam toliko dugo odgađao operaciju i da je sve moglo biti lakše.
Bolovi su nestali, nakon rehabilitacije (približno 4,5 m-tsa) vratio sam se na posao.

Suvremena metoda laserskog liječenja kila kralježnice: recenzije

Trenutno je isparavanje punkcija laserom, drugim riječima, lasersko liječenje kile kralježnice, jedna od inovativnih, vrlo učinkovitih metoda terapije. Princip metode je da se igla s posebnim kanalom unutar umetne u intervertebralni disk. Kroz kanal se izvodi optičko vlakno, koje prenosi laserske zrake, oni izravno utječu na disk, isparavajući ga. Ova akcija smanjuje masu i smanjuje pritisak unutar diskova. Lasersko liječenje kile kralježnice dostojna je alternativa operaciji liječenja kile.

Liječenje kile kralježnice laserskim kritikama pozitivno je, kako od strane pacijenata, tako i od samih liječnika, budući da je metoda revolucionarna i ima niz prednosti u odnosu na ostale.

Postupak je bezbolan, budući da prodorna igra ima najtanji promjer, u nju je ugrađena mikroskopska kamera s endoskopom koja prikazuje sliku na monitoru. Vlakno mikrolasera uvodi se u kralježnični kanal kroz cijev s iglom. Energetski utjecaj lasera je od 800 do 1400 Joulesa, ta je energija dovoljna za isparavanje - isparavanje dijelova diska, kao rezultat toga, kila se smanjuje. Krajnji cilj laserske terapije je smanjiti kompresiju živčanih formacija. Liječenje kile kralježnice laserskim pregledima pacijenata dobilo je pozitivne kritike zbog jednog jedinstvenog svojstva laserskog izlaganja - povećanja praga osjetljivosti na bol, jer receptori za bol intervertebralnog diska odumiru nakon takve terapije. Također, hrskavična tkiva se modificiraju pod utjecajem energije - mikropukotine i erozije intervertebralnih diskova zarastaju, zatvaraju se i stječu integralnu strukturu. Suvremeni tretmani kila kralježnice uključuju toplinsku obradu laserom, ali to treba saznati kada je primjenjiv.

Indikacije za lasersku terapiju:

  • Stabilnost i nedostatak učinka nakon konzervativnih metoda liječenja: akupunktura, liječenje lijekovima, fizioterapija, ručni lijekovi, injekcije. Provođenje laserske dekompresije radi uklanjanja posljedica neuspješnog zahvata;
  • Herniated diskovi;
  • Radikulitis;
  • Izbočenje diska;
  • Kronični bolovi u kuku i donjem dijelu leđa;
  • Puknuće vlaknastog prstena.

Koje su prednosti laserskog liječenja kile?

  • Bezbolno izlaganje, uz upotrebu lokalne anestezije;
  • Nehirurška metoda liječenja kile kralježnice;
  • Sigurnost, bez rizika;
  • Provođenje postupka ambulantno;
  • Riješenje sindroma boli;
  • Brza rehabilitacija nakon liječenja.

Do danas je metoda laserske terapije nazvana "modernom", budući da koristi inovativnu tehnologiju. Liječenje kile kralježnice laserom, cijena s tim u vezi, također je veća u usporedbi s konzervativnim vrstama terapije, neusporedivo veća u odnosu na alternativno liječenje i rehabilitaciju uz pomoć gimnastike. No, uz pozitivne kritike, postoje i mnogi skeptični pogledi na ovu metodu liječenja. Mišljenje se temelji na činjenici da se nakon liječenja intervertebralnog diska nakon zagrijavanja pojavljuje edem tkiva. Edem se javlja na mikro-ranama, odnosno nastaju hiperhidratacija diska i njegovo oticanje. Zahvaljujući tome i samo ovome stvara se osjećaj intenzivno zacjeljujućeg intervertebralnog diska. Prema skepticima, nakon nekog vremena natečenost popušta, a mrtve stanice ostaju. Stoga su uz ovu terapiju recidivi česti, prema grubim procjenama, nakon šest mjeseci postaje neophodno obraditi žive stanice laserskim zagrijavanjem, što dovodi do ponovljenih edema i zamišljenog oporavka. Nakon niza takvih manipulacija, recidivi se više ne javljaju, jer je disk potpuno uništen. Zapravo, tkiva diska nepovratno odumiru, nakon čega se tijela kralješaka stapaju, to neizbježno dovodi do biomehaničkih poremećaja kralježnice. Nakon takvih postupaka, opća degeneracija kralježnice u ostalim njezinim segmentima samo se ubrzava. Nove metode liječenja kile kralježnice prolaze dugačak put odobravanja, stoga će se tijekom medicinske prakse postupak usavršiti i uroditi plodom.

Liječenje kile kralježnice

Najnoviji tretmani kila kralježnice zahtijevaju test vremena i prakse. Stoga, uz inovativne metode, postoje konzervativni, tradicionalniji i narodniji lijekovi za uklanjanje bolesti leđa. Glavne konzervativne metode rješavanja kila uključuju:

  • Ručna terapija;
  • Masaža;
  • Liječenje lijekovima;
  • Hirudoterapija - liječenje pijavicama;
  • Refleksna masaža i akupunktura;
  • Terapijska gimnastika i vježbe terapije vježbanjem.
Ručna terapija i masaža

Konzervativne metode liječenja kile kralježnice ne uključuju kiruršku intervenciju, što je tipično za radikalne oblike terapije koji uključuju operaciju.

Nehirurška metoda liječenja kila kralježnice pretpostavlja složenost, odnosno preporučuje se kombinirati terapiju vježbanjem ili terapijske vježbe s liječenjem lijekovima.

Ili upotrijebite hirudoterapiju s masažama. Ove metode terapije imaju brojne razlike među sobom, ali proizvode opći učinak olakšanja u sljedećim trenucima:

  • Poboljšanje cirkulacije krvi, oksigenacija tkiva, ubrzanje protoka krvi;
  • Uklanjanje natečenosti u tkivima uz disk;
  • Jačanje steznika mišića;
  • Povećanje mišićnog tonusa, ukupna izdržljivost mišića;
  • Ublažavanje napetosti i istovar u leđima.

Uz radikalne i konzervativne, kao i inovativne metode utjecaja na herniju, postoje i netradicionalne metode liječenja kile kralježnice. Liječenje se temelji na upotrebi različitih losiona iz biljnih infuzija, zamotavanju gline zahvaćenih područja, trljanju i masažama ljekovitim pripravcima. Alternativne metode liječenja kile kralježnice mogu se koristiti u kombinaciji s ortodoksnim liječenjem i strogo pod nadzorom liječnika. Budući da to uglavnom uključuje bilje poput češnjaka, koji se umijesi u kašu i primijeni lokalno na zahvaćeno područje. Konjska mast, također popularan narodni lijek, intenzivno se utrljava i vjeruje se da ubrzava cirkulaciju krvi i njeguje zglobove zacjeljujući mikropukotine. Prema narodnim receptima, za smanjenje boli možete koristiti ulje jele koje se prodaje u ljekarni. Od nje se priprema mast s dodatkom meda, mumije koja daje život, nanosi losion na bolno mjesto i ostavlja se 5 minuta. Mnogo je pristalica takve terapije, jer je ekonomična, pristupačna, sigurna - ne nosi rizike, poput operacije. Međutim, liječnici se ne zamaraju inzistiranjem na tome da netradicionalno liječenje treba biti samo istodobno, pomoćno glavnoj vrsti terapije..

Jedno je očito da osobe koje pate od bolesti leđa i kralježnice imaju pune šanse za ozdravljenje, budući da postoji dovoljno metoda liječenja, možete odabrati pojedinačno za genezu bolesti ili možete stvoriti čitav složeni program intenzivne rehabilitacije od te bolesti..

Lasersko liječenje kile kralježnice: kako to ide, indikacije, kontraindikacije, cijene

Stalni razvoj tehnologija u medicini također je utjecao na kiruršku intervenciju hernija intervertebralnih diskova. Glavni razvojni prioriteti su minimalna invazivnost i brz povratak pacijenta u aktivan život. Discektomija s otvorenim pristupom, traumatične operacije povezane s uklanjanjem kralježničkih lukova, na primjer laminektomija, postupno postaju stvar prošlosti. Zamijenjene su sljedećom generacijom operacija: mikrodiscektomijom koja se izvodi operativnim mikroskopom s minimalnim rezom.

Ali postoje i metode kirurškog liječenja koje omogućuju da se uopće ne radi bez rezova. To su endoskopska discektomija, mikroendoskopska intervencija i lasersko liječenje kile kralježnice. O čemu se radi? Koje je značenje ove metode, koje su njene prednosti i nedostaci? Kome je to indicirano i kontraindicirano, kako se pripremiti za postupak i kako se hernija diska liječi laserom??

Bit tehnike

Moramo imati na umu da je laserska terapija u svrhu utjecaja na herniju zapravo dio minimalno invazivne kirurgije. A oni koji misle da je korištenjem ove vrste liječenja moguće uopće bez operacije, griješe. Kako možemo govoriti o konzervativnoj metodi liječenja, kada se intervertebralna kila ili njezini fragmenti pretvore u paru, a ta se para pod visokim pritiskom ispušta vani?

Isparavanje kile prava je kirurška intervencija. No, laserske metode uništavanja kila diska ili promjene u njihovoj strukturi ne zahtijevaju glavne atribute konvencionalnih operacija i nastavljaju se bez rezova, bez gubitka krvi i boli, pa stoga ne zahtijevaju uvođenje endotrahealne ili intravenske anestezije. Dovoljna je lokalna anestezija.

Dalje će se detaljno razgovarati o liječenju intervertebralne kile laserskim zračenjem. Ali prvo, trebali biste otkriti koje prednosti i nedostaci ima ova metoda..

Video postupak

Prednosti laserskog izlaganja

Ova tehnika ima velik broj prednosti, ali sve će biti relevantne ako pacijent ima mali i "svježi" nedostatak diska. Koje su to prednosti?

Sljedeći pokazatelji i argumenti laserske metode utjecaja na patološki izmijenjeni disk čine jednom od najboljih u naše vrijeme:

  • prosječno trajanje intervencije ne prelazi 45 minuta, to omogućuje pacijentu da bude hospitaliziran samo dva ili tri dana i sljedeći dan nakon postupka da bude otpušten;
  • tehnike imaju vrlo mali broj komplikacija, manje od 0,1%;
  • nemoguće je slučajno oštetiti korijenje i druge strukture tijekom laserskih intervencija. Pacijent je u lokalnoj anesteziji i uvijek može reći liječniku o neugodnim senzacijama, na primjer, da postoji osjećaj "puzanja" u nozi ili trzanja mišića. Taj kontakt omogućuje neurokirurgu da odmah krene u akciju;
  • laserske metode ne ostavljaju ožiljke na koži i nema kozmetičkih nedostataka;
  • budući da nema rezova i manipulacija kralješcima, ne postoji rizik od razvoja nestabilnosti, kao kod klasične laminektomije;
  • s druge strane, ne postoji rizik od dobivanja nepokretnog bloka, kao u fuzijskim operacijama, što ograničava pokretljivost pacijenta;
  • možete primijeniti laserske metode liječenja kila više puta u različitim dijelovima kralježnice;
  • odsustvo opće anestezije vrlo je važno. Kao rezultat, postupak nema visok rizik svojstven konvencionalnim operacijama kod starijih osoba, kao ni uz prisutnost popratne patologije;
  • lasersko liječenje kile možda je najsigurnija metoda. Ako je potrebno, može se koristiti čak i tijekom trudnoće i dojenja, jer supstance za anesteziju ne ulaze u ženin krvotok, što može negativno utjecati na dijete..

Međutim, ove metode imaju određene nedostatke..

nedostaci

Prije svega, nedostaje velika količina znanstvenih podataka, što nam omogućuje da s pouzdanjem govorimo o dalekom razdoblju, budući da se tehnika primjenjuje relativno nedavno. Nitko ne zna kako će lasersko liječenje utjecati na strukturu diska pacijenta za 30, 40 i više godina. Također:

    ova vrsta liječenja nije radikalna. Dakle, ako govorimo o protetici diska, koja se s velikim uspjehom provodi u zapadnoeuropskim zemljama, na primjer, u Češkoj, Njemačkoj, onda možemo pretpostaviti da osoba dobiva praktički novi disk i povratak slobodi kretanja. Nakon laserskih manipulacija ostaje mu stari disk, a često i promijenjena struktura;

Indikacije za lasersko liječenje

U raznim člancima posvećenim liječenju komplikacija kompresivno-ishemijskih manifestacija osteokondroze, odnosno izbočina i kila, možete pročitati da su indikacije za operaciju:

  • trajna bol koju lijekovi ne ublažavaju;
  • napredovanje poremećaja osjetljivosti s širenjem zona;
  • progresivna slabost mišića, njihovo gubljenje, odnosno razvoj pareze, na primjer slabost stopala, pljeskanje ili opuštenost stopala, potreba za visokim podizanjem noge. U blažoj verziji, ovo je smanjenje tetivnih refleksa, Ahila i koljena, kada su u pitanju kile lumbosakralne kralježnice.

Ali sve su ove indikacije relativne. Laser može uspješno liječiti kilu onda i samo ako se pacijent "uklopi" u pravilo dviju šestica. Tj.:

  • kila starija od 6, maksimalno 7 mjeseci, već stara, a količina vode u njoj već je nedovoljna za isparavanje i uništavanje laserom;
  • njegova veličina ne smije prelaziti 6 mm.

U praksi su neurokirurzi u Rusiji suočeni u pravilu s zanemarenim situacijama i, najčešće, s kroničnim i multiplim, kalcificiranim kilama. U tom će se slučaju prikazati tradicionalni tretmani, a od minimalno invazivnih kirurških intervencija treba razmotriti mikrodiscektomiju i uklanjanje endoskopskih kila..

Kontraindikacije

Postoji niz uvjeta u kojima lasersko zračenje može nanijeti više štete nego koristi. Laserske tehnike za liječenje hernije diska kontraindicirane su ako:

  • u ovom segmentu postoji anomalija koštane strukture kralješaka, na primjer, prisutnost bilateralnih Schmorlovih kila;
  • sa značajnim sužavanjem ili stenozom kralježničnog kanala na mjestu predložene intervencije;
  • prema rentgenskim podacima, MRI na intervertebralnom disku ima znakove diskitisa, odnosno upale, a u okolnom koštanom tkivu kralježaka postoje znakovi spondilitisa.

Napokon, u slučaju sekvestrirane kile ne koristi se laserska tehnologija. Vrlo je nepoželjno koristiti laserske metode, kao što je gore spomenuto, za velike kile veće od 6 mm. Naravno, nitko ne zabranjuje pacijentu da inzistira na ovoj metodi liječenja, ali postoji rizik od nepotpunog uklanjanja kile, a pogotovo ako je pacijent stariji od 50 godina, a ima i puknuće u prstenu, odnosno postoji veliki rizik od ponovljenih izbočenja i kila u ovom segmentu.

Bezuvjetna kontraindikacija za liječenje kila laserom je pomicanje kralješaka i njihova izražena nestabilnost, tumor u ovom segmentu, čak i benigni hemangiom. Pacijent se upoznaje s cjelovitim popisom kontraindikacija na početnom savjetovanju s neurokirurgom, kada je odabrana vrsta kirurškog liječenja. Kako se pripremiti za laserski tretman?

Sekvestrirana kila na mri.

Priprema za postupak

Prije svega, cijena jednog krevetnog dana u zemljama s visokim stupnjem razvoja medicine prilično je visoka, pa stoga pacijent ambulantno obavlja sve analize i studije. To uključuje provođenje računalne i magnetske rezonancije potrebne rezolucije, EKG, opće pretrage krvi i urina, glukoze u krvi, potrebne pretrage za HIV i sifilis.

Ako je potrebno, u prisutnosti popratnih kroničnih bolesti, također se može zatražiti dozvola nadležnih stručnjaka. Tada terapeut donosi zaključak o mogućnosti intervencije na intervertebralnim diskovima (u smislu odsutnosti kontraindikacija).

Pacijent dolazi u kliniku s odgovarajućim neurokirurškim odjelom i sat i pol prije operacije. Tada će liječnik posjetiti neurokirurga i anesteziologa unatoč odsustvu opće anestezije. Uoči prijema u kliniku, pacijent ne smije jesti ili piti navečer, to je opravdana preventivna mjera. Čak i ako nema općeg ublažavanja boli, može doći do nepredvidive reakcije na lokalni anestetik, poput mučnine ili čak i povraćanja.

Tada se pacijent presvlači u sterilno donje rublje i odvodi u operacijsku salu. Otprilike sat vremena kasnije, nakon završetka laserske intervencije, prevezen je u sobu za promatranje, gdje je zadržan 24 sata. Možete ustati i prošetati na kraju prvog dana, odnosno na dan operacije. Pacijent se u pravilu otpušta kući sljedeći dan..

Položaj pacijenta na operacijskom stolu.

Pojedinosti o intervenciji

Trenutno su u svim zemljama s razvijenom medicinom, na primjer SAD, Izrael, Njemačka, Češka, tri glavne metode laserskog liječenja hernija diskova. To:

  • lasersko isparavanje, koje isparava dio diska koji je kila ili anatomska mana.

Tijekom laserskog isparavanja koža, potkožno tkivo, površinski mišići i ligamenti kralježnice u potrebnom segmentu se anesteziraju. Zatim se napravi ubod mekih tkiva, a šuplja polukruta igla, zatvorena trnom i sposobna za savijanje, prolazi kroz intervertebralni foramen do potrebnog diska.

Nakon što se pod optičkim nadzorom dosegne traženo mjesto, kroz njega se prolazi tanka laserska svjetlosna dioda na čijem se kraju nalazi snažni infracrveni laser koji emitira određenu količinu energije. U istoj cijevi postoji i slobodni kanal kroz koji bi se rezultirajuća para trebala preusmjeriti natrag nakon vrenja vode koja ulazi u hrskavicu diska. Povlačeći analogiju s vatrenim oružjem, ovo je kanal za uklanjanje praškastih plinova. Potreban je kako se tlak u području rada visokoenergetskog lasera ne bi povećao..

Kao rezultat, veličina kile se smanjuje, intradiskalni tlak također se smanjuje, a često upravo na operacijskom stolu pacijent govori o potpunom nestanku sindroma boli.

Jednostavno rečeno, isparavanje isušuje herniju snažnim laserom i smanjuje njezin volumen, istovremeno smanjujući pritisak i razinu boli.

  • Druga vrsta minimalno invazivne laserske kirurgije - laserska rekonstrukcija.

Istodobno, ne stvara se tako visoko energetsko zračenje, a kila ne isparava, već samo mijenja strukturu diska. Laser umjereno zagrijava hrskavično tkivo do oko 70 Celzijevih stupnjeva.

Laserska rekonstrukcija je „humanija“ metoda liječenja. Ako se tijekom isparavanja dogodi uništavanje i isparavanje tkiva koje više ni za što nije dobro, tada se koristi laserska rekonstrukcija kada nema velikih izbočina i kila, ali prema tomografiji postoje mnoge pukotine na disku, a one mogu uzrokovati buduće puknuće vlaknastog prstena.

Zbog zagrijavanja intervertebralnog diska dobiva dodatni poticaj za zacjeljivanje ovih pukotina. Jednostavno rečeno, disk se "lijepi", a razlog ovog fenomena je učinak kavitacije ili stvaranje mikro mjehurića. Nakon ovog tretmana, hrskavica ne poboljšava svoju strukturu odmah, već u roku od nekoliko mjeseci. Ali bol i rizik od nastanka kile smanjuju se nakon 3 mjeseca.

Rekonstrukcija je terapijski pokušaj popravljanja diska pomoću laserskog zračenja male snage. Stoga, u slučaju da je kila velika ili kalcificirana ili je već došlo do puknuća prstenastog vlakna, tada će ova metoda biti beskorisna.

Postoperativno razdoblje

Unatoč činjenici da je pacijent otpušten sljedeći dan, mora se što pažljivije pridržavati preporuka neurokirurga, neurologa, specijalista fizioterapije i terapeuta. Glavne preporuke su sljedeće:

  • u roku od 10 dana, u nedostatku kontraindikacija, potrebno je spriječiti upalni proces u području laserskog izlaganja.

Za to se koriste lijekovi iz skupine NSAID, iz skupine poželjno selektivnih inhibitora ciklooksigenaze tipa 2. Obično je to (prema INN-u) ketoprofen, meloksikam, nimesulid. Ali tijekom prijema, trebali biste se sjetiti kontraindikacija, u prisutnosti pogoršanja erozivnog gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku, jer ti fondovi povećavaju rizik od erozije i krvarenja;

  • u roku od mjesec dana nakon operacije, svaka fizioterapija je potpuno zabranjena, provode se samo tehnike resorpcije, na primjer, magnetoterapija;
  • fizičke vježbe mogu se koristiti tek nakon mjesec i pol, trebali biste odbiti posjetiti bazen najmanje 4 tjedna nakon operacije;
  • Zabranjeno je intenzivno opterećenje operirane kralježnice, poput nošenja teških stvari, popravka automobila, rada u vrtu;
  • moguća su uobičajena opterećenja u obliku kućanskih poslova, ali istodobno je vrlo poželjno nositi polukrut steznik mjesec dana nakon operacije (za operacije kila torakalne i lumbalne kralježnice). Njegova uloga nije ograničavati uobičajeni opseg pokreta, već sprječavati slučajne oštre i brze zavoje koji mogu narušiti proces obnavljanja tkiva nakon laserske intervencije.

Ožiljci nakon operacije leđa.

Kao što klinička praksa pokazuje, nepoštivanje ovih pravila, osjećaj potpune zdravosti dovodi do toga da pacijentu treba ponovljena operacija na operiranom segmentu..

Planirani posjet neurokirurgu, neurologu, obično je zakazan nakon 2 mjeseca, kao i naknadni slikovni pregledi. To je zbog činjenice da se oko 8 tjedana nakon operacije odvija proces organiziranja prstenastog fibrosusa, a fiziološki pritisak unutar diska normalizira. Što se tiče preporuka za poštivanje pravila zdravog načina života, one su vrlo jednostavne. To je normalizacija tjelesne težine, jačanje mišića leđa i trbušnih mišića, odnosno vježbe u terapijskim vježbama i plivanju, redoviti tečajevi fizioterapijskih postupaka i masaža.

Stražnji korzet.

U slučaju da pacijent želi biti na oprezu, tada će se prilikom planiranja značajnih opterećenja, primjerice prilikom pranja prozora ili obavljanja poslova, nositi polutvrdi steznik ili Shantsov ovratnik u slučaju cervikalnih kila. Ovi jednostavni uređaji štitit će leđa ili vrat od pretjeranih pokreta koji mogu ugroziti razvoj sekundarnih, ponavljajućih izbočina i kila..

Troškovi laserskog tretmana

Kolika je cijena ove moderne operacije kralježnice? Naravno, mnogi čimbenici igraju ulogu u određivanju cijena. Na njih utječu kvalifikacije i iskustvo liječnika, složenost slučaja i prisutnost dodatnih čimbenika rizika, potreba za korištenjem određenih uvezenih uređaja, kao i broj dana provedenih u bolnici.

Cijene su znatno veće u glavnim gradovima, Moskvi i Sankt Peterburgu, ali možemo reći da se perkutana isparavanje zahvaćenog intervertebralnog diska u prosjeku kreće od 150 do 250 tisuća rubalja, ovisno o složenosti slučaja i odabranoj klinici.

Ako uzmemo cijene za prestižne svjetske klinike, one će biti višestruko skuplje. Dakle, petodnevni boravak u klinici Top Ichilov u Izraelu i operacija uklanjanja - 28.000 USD, MRI snimanje - 1.500 USD, za odgovarajuće konzultacije - od 500 USD po jednom. Sukladno tome, ovaj sveobuhvatni paket koštat će oko 30 tisuća američkih dolara. U Europi se cijene laserskog liječenja intervertebralnih diskova kreću od 10 do 20 tisuća eura, u Turskoj i Indiji - od 3 do 4 tisuće američkih dolara. Naravno, ovo su najopćenitiji podaci..

Zaključno, malo je što reći o povratnim informacijama pacijenta. Čitanje recenzija drugih pacijenata prije operacije, čak i takve minimalno invazivne, vrlo je štetna praksa. Svaka je osoba zaseban i jedinstven klinički slučaj, a svaki negativni pregled nikada neće biti popraćen pričom o tome kako je pacijent prekršio liječnički recept. Možda nije shvaćao da se u ranom postoperativnom razdoblju nije ponašao po potrebi. Kao rezultat toga, pregled će se pokazati negativnim, iako je liječenje provedeno ispravno i prema indikacijama.

S druge strane, pozitivne kritike mogu navesti pacijenta da odabere baš ovu kliniku i ovog liječnika, ali njegova će se osobna situacija u početku razlikovati od onih pacijenata koji nisu imali rizik od recidiva. Stoga se na temelju recenzija mogu donijeti zaključci samo kad se svima ponudi potpuno isti proizvod, a ova metoda vjerojatno neće biti korisna u medicini..